tyska inflationssedlarna och nödsedlarna


Bertils mynt- och sedelnotiser II

I Myntblad nr 4 2006 finns en sammanfattande indelning av de olika tyska nöd- och inflationssedeltyperna som utgavs åren närmast före och efter 1920. Särskilt intressant och hemsk är den galopperande inflation som inträffade under år 1923. Under denna tid utgavs en serie medaljer i koppar – och även i försilvrat utförande – som exemplifierar inflationens slutförlopp. Dessa medaljers åtsida visar familjer i nöd, medan man på från-sidan kan läsa följande:
1923 im April kostete 1 Liter Milch 400 Mark, 1 Pfund Butter 11 000 Mark.
Am 1. Nov. 1923 kostete 1 Pfund Brot 3 Milliarden, 1 Pfund Fleisch 36 Milliarden, 1 Glas Bier 4 Milliarden Mark.
Am 15. Nov. 1923 kostete 1 Pfund Brot 80 Milliarden, 1 Pfund Fleisch 900 Milliarden, 1 Glas Bier 52 Milliarden Mark.
Am 1. Dez. 1923 kostete 1 Pfund Brot 260 Milliarden, 1 Pfund Fleisch 3,2 Billionen Mark.
(1 Pfund är ett halvt kg. Butter är smör och Fleisch är kött. Bier behöver nog inte förklaras)
Av ovanstående kan man utläsa att penningvärdet minskade nästan 100 gånger under november månad 1923. Det gällde att snabbt handla upp sin lön, innan värdet sjönk alltför mycket! Tyvärr var det många som inte hade något att handla för, eftersom ca tre miljoner var arbetslösa.
I slutet av 1923 började man att låsa penningvärdet till guldet och till den amerikanska dollarn och fick på så sätt en mera värdebeständig valuta. Därefter infördes den nya valutan Rentenmark = 1 biljon Mark.
Det var inte bara den tyska riksbanken – Deutsche Reichsbank - som gav ut sedlar upp till biljonbelopp. Många delstater, städer och övriga kommuner samt institutioner som tyska järnvägen – Deutsche Reichsbahn – banker och industrier gjorde också så.
Det producerades givetvis mängder med sedlar 1919-1923. Särskilt kommunernas sedlar och då främst de tidiga Serienscheine på låga belopp har i många fall historiska, skämtsamma eller rentav groteska motiv, vilket gjort dem till tacksamma samlarobjekt redan från början. De blev ju utan köpkraft ganska snart! Men de fortsatte att produceras för samlarna!
Det utgavs i begränsad utsträckning även inflationsmynt upp till biljonbelopp, främst i Westfalen samt i Heilbronn i Württemberg.
Om man tränger närmare in i denna väldiga flora av sedlar, finner man snart intressanta och omväxlande objekt. Dock är det nog lämpligt att begränsa sig t. ex. till en delstat eller vissa motiv eller vissa utgivare eller vissa valörer, för annars blir området för stort! Man vill kanske kunna skönja slutet på samlandet också, eller åtminstone ha det som mål!
Bertil O